Vitaminas E ir jo svarba kai kurių ligų prevencijai ir gydymui

Jūs esate čia

Laboratorinė medicina. 2013,
t. 15,
Nr. 3,
p. 146 -
154
Autoriai: 

Straipsnyje pateikiami duomenys apie vitamino E struktūrą, apykaitą, atliekamas funkcijas bei įtaką kai kurių ligų prevencijai ir gydymui.

Svarbiausia ir seniausiai pripažinta vitamino E funkcija yra jo antioksidacinis veikimas. Veikdamas kaip antioksidatorius vitaminas E stabdo membranų lipidų bei kraujo lipoproteinų peroksidaciją. Daugelis studijų pabrėžia tokoferolių, ypač a- ir y-tokoferolių, poveikį apsaugant mažo tankio lipoproteinus nuo oksidacijos. Nauji duomenys rodo, kad minėti tokoferoliai apsaugo nuo oksidacijos ir labai mažo tankio lipoproteinus, bet didina didelio tankio lipoproteinų oksidaciją. Tai paaiškina ginčytiną ju poveikį apsaugai nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Tiriant tokotrienolių antioksidacinį veikimą nustatyta, kad y- ir 5-tokotrienoliai slopina triacilglicerolių sintezę kepenyse ir jų patekimą į kraują labai mažo tankio lipoproteinų sudėtyje, taip sumažindami labai mažo tankio lipoproteinų ir chilomikronų koncentraciją kraujyje, bet neturėdami įtakos mažo tankio lipoproteinų ir didelio tankio lipoproteinų koncentracijai.

Dėl savo antioksidacinių savybių įvairios vitamino E formos vartojamos su oksidaciniu stresu susijusių ligų prevencijai ir gydymui. Apsaugos nuo vėžio funkcija pasižymi ir tokoferoliai, ypač y- ir 5-tokoferoliai, bei tokotrienoliai. Tačiau tokotrienoliai sunkiai patenka į vėžines ląsteles, nes po ju intraveninės injekcijos terapinė dozė nepasiekia naviko ląstelių. Sergantys cukralige pacientai kenčia nuo širdies ir kraujagyslių komplikacijų, tokių kaip aterosklerozė, gerokai dažniau nei diabetu neserganti populiacija. Nustatyta, kad vitaminas E mažina širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi Hp 2-2 genotipo pacientams, apsaugo nuo cukrinio diabeto komplikacijų ar bent sulėtina ju atsiradimą. Vitamino E įvairios formos vartojamos ir sergant lėtinėmis inkstu ligomis, steatohepatitu.

Straipsnyje trumpai aptartos vitamino E stokos priežastys ir pasekmės.

© 2021, Lietuvos laboratorinės medicinos draugija